BUTLLETÍ NOVEMBRE 2022 CI

A Cicle Inicial treballem la llengua a partir del racons
Aprendre a llegir i a escriure és un dels reptes més importants a la vida dels nens i nenes. Per això, a Cicle Inicial treballem la lectoescriptura de manera setmanal i amb un enfocament engrescador i motivador.
A banda de treballar la lectura a partir dels contes que cada alumne té a classe per llegir durant l’estona del projecte lector i l’escriptura mitjançant activitats específiques, presentem periòdicament racons. Es tracta de, normalment, quatre propostes on els nens i nenes tenen l’oportunitat de construir aprenentatge adquirint autonomia i responsabilitat i, alhora, vivint-ho des d’un punt de vista lúdic. Al llarg de cada sessió van passant pels quatre racons en grups reduïts de cinc o sis alumnes on poden treballar també l’ajuda entre iguals i reforçar tot allò que ja sabe, en un context d’aprenentatge natural i basat en el joc.
Els racons són d’allò més variats, van canviant a mesura que avança el curs i permeten el desenvolupament d’habilitats comunicatives centrades en l’expressió oral, escrita i també en la lectura. Els materials de vegades giren al voltant d’una temàtica concreta – la tardor, l’hivern, el Nadal – i d’altres són més genèrics.
Es tracta d’una manera d’aprendre a llegir i escriure que agrada molt als porquets i porquetes de 2n i als gats amb botes de 1r!

Anem a Can Montcau a buscar castanyes i fer panellets!
El divendres 11 de novembre la classe del Gat amb botes i dels tres porquets, vam anar d’excursió a Can Montcau per fer activitats relacionades amb la tardor. El primer que vam fer quan vam arribar va ser convertir-nos en cuiners i cuineres elaborant uns panellets d’allò més bons. Els vam preparar amb patata i els vam fer de tres gustos: de xocolata, d’ametlla i amb cirera confitada.
Després d’aquesta activitat vam anar a fer una passejada pel bosc, on vam recollir castanyes i vam descobrir que les podem trobar dins del pelló. Caminant i caminant, vam trobar la casa de la Maria Castanyera, a qui li vam cantar diverses cançons que hem estat treballant a Música. Li van agradar tant que després ens va preparar unes castanyes boníssimes!
A l’última part de la sortida vam tenir temps per jugar tots junts. Va ser un dia molt especial on vam gaudir de la natura i vam compartir moments molt divertits!

Dinàmiques de cohesió a l’aula.
Al llarg d’aquest primer trimestre, hem estat fent diverses dinàmiques de cohesió com, per exemple, l’arbre de les emocions, les bústies personals o les banderoles on presentem tot allò sobre nosaltres.
La primera de les activitats que hem realitzat ha estat la banderola anomenada “Tot sobre mi”. Cadascú l’hem completat amb la nostra informació, destacant coses com quants anys tenim o el nostre color preferit. Després d’haver-la completat i decorat, ens hem presentat un per un explicant-la i d’aquesta manera, ens hem conegut una mica més. Ha estat una experiència on hem après a comunicar-nos i a compartir les nostres aficions i gustos amb els altres.
Una altra de les dinàmiques que fem és la de les bústies. Cadascun/a de nosaltres en tenim una que vam decorar a principi de curs on rebem notes boniques dels nostres companys i companyes. Aquestes cartes les elaborem en estonetes concretes o quan acabem una tasca. A partir d’aquesta activitat també afavorim l’aprenentatge de l’escriptura en un context natural i amb una eina molt motivadora, ja que a tots i a totes ens agrada rebre cartes!
Per últim, a 2n també fem l’arbre de les emocions; és un arbre amb 12 branques que simbolitzen els 12 mesos de l’any. A cada branca hi trobem 4 fulles, una per cada setmana del mes. Tots els divendres de cada setmana, en pintem una. Ho fem del color o colors de les emocions que més hem sentit durant aquells dies. Aquesta dinàmica ens va molt bé per posar atenció i també identificar les emocions que hem sentit durant la setmana. A més a més, l’activitat no només es basa en la reflexió personal de cada nen/a, ja que després de pintar la fulla, qui vulgui, pot compartir amb la resta de companys/es que s’ha sentit durant aquella setmana.
En definitiva, es tracta d’activitats que afavoreixen el sentiment de pertinença al grup i, alhora, la confiança entre tots nosaltres.