BUTLLETÍ DESEMBRE 2022 PC ESO

 

Projecte SMILES: combatre les Fake News

Fa uns mesos la fundació Patoniq, que s’encarrega d’organitzar processos digitals participatius i facilitar metodologies innovadores, va contactar amb l’escola per proposar-nos entrar a una col·laboració molt interessant: el projecte SMILES.

Aquest projecte està desenvolupat per la Universitat de l’Haya (Països Baixos) i potenciada pel programa Erasmus+, on es vol ajudar les persones joves a aprendre a combatre les Fake News. S’ha dut a terme en escoles i biblioteques dels Països Baixos, Bèlgica i Espanya.

El projecte es va dividir en tres blocs: El primer bloc ha consistit a parlar què és la informació i en reconèixer quan aquesta  informació és una notícia. També es va veure que a vegades es poden fer notícies on la informació es falsa i que s’utilitzen per manipular les emocions i sentiments de la gent: les Fake News.

Al segon bloc, es va treballar les diferents tècniques de crear Fake News, i per posar-ho en pràctica, per grups van fer unes campanyes per influir en l’opinió de la població sobre un tema que se’ls va proposar. Van haver de treballar com autèntics trols d’internet fent perfils  falsos, suplantant identitats, fent post i mems amb contingut falsejat… 

Al tercer bloc, es va veure que les Fake News ja fa anys que existeixen, i que realment poden tenir gran impacte a la societat. Es van veure des de notícies falses que parlaven de vida a la lluna, de la creació de la SIDA, o de què l’Holocaust se’l van inventar els jueus. 

Per últim, es va fer un moment de reflexió personal i grupal sobre diferents Fake news actuals, i com ens fan sentir. Van sortir comentaris molt interessants, com per exemple que determinades notícies ens empenyen a ser racistes o a ‘marginar’ a certs grups socials.

Projecte Rossinyol

El passat dijous 15 de desembre ens vàrem trobar a l’Espai Jove les Basses per celebrar la festa inicial del Projecte Rossinyol.

El Projecte Rossinyol consisteix a unir joves estudiants universitaris o de cicles que seran els mentors d’alumnat de 1r i 2n d’ESO. En parelles es trobaran durant tot l’any cada setmana per descobrir Barcelona, compartir experiències, inquietuds… en definitiva créixer com a persones. 

En aquesta trobada vàrem fer un puzle que ens va portar a conèixer els nostres mentors que ens acompanyaran durant tot l’any. I per últim, vàrem acabar amb un berenar que ens va permetre parlar amb tothom.

Esperem que els vagi molt bé aquest projecte.

 

FOTOS
2023-01-02T13:00:09+00:00 PC SECUNDÀRIA|